Zederöl

Ingredients/INCI: Cedrus deodara

Botanischer Name: Cedrus deodara

Gebräuchliche Bezeichnung: olejek cedrowy, olej cedr himalajski

CAS #: 8000-27-9

Eigengewicht: 0,97200 - 0,98300 @ 25 °C

Berechnungsindex światła: 1.51400 - 1.52900 @ 20 °C

Verwendete Pflanzenteile: Baumrinde

Extraktionsmethode: Dampfwasserdestillation

Farbe und Aroma: złoty, żółty, lepka przezroczysta ciecz o zdrewniałym, słodkim, lekkim aromacie

Therapeutischer Qualität

Drzewa rosną do 30 m, łodygi do korony wąsko wyprostowane stożkowe, okrągłe lub spłaszczone. Baumrinde jest brązowa, złuszczająca w cienkie paski.

Herkunftsland: Indien

Preis: 9,30 €

bestellen

Inhalt: 10ml

Charakteryzującą cechą tego olejku eterycznego jest balsamiczny zapach. Olejek cedrowy opisywany był już w najstarszych dokumentach, szczególnie w egipskich, używany jako środek do balsamowania mumii. Jest on również wymieniany wśród pachnideł w poemacie o Gilgameuszu, a także w najstarszych dokumentach medycznych. W obecnych czasach w medycynie ludowej jest on stosowany do leczenie wszelkich dolegliwości skórnych. Olejek cedrowy jest silnym antyseptykiem, również przy infekcjach wirusowych. W związku z tym jest on stosowany podczas przeziębień, kaszlu a także katarze. Działa antyseptycznie i przeciwbólowo przy dolegliwościach związanych z reumatyzmem i artretyzmie. Ten olejek eteryczny posiada również działanie moczopędne, co z własnościami bakteriobójczymi daje idealne efekty podczas leczenia zapalenia pęcherza moczowego. Znajduje on również zastosowanie z mieszankach przeciwtrądzikowych oraz infekcjach skóry. Dodatkowo wykazuje działanie lecznicze przy łojotoku, łupieżu, przetłuszczaniu skóry głowy i włosów.

Schauen Sie sich auch andere Produkte an

© DAMAI Essential Oils 2016. Alle Rechte vorbehalten.  -  KONTAKT