Olejek z Trawy Cytrynowej

INCI: myrcene, citronellal, geranyl acetate, nerol, geraniol,

neral and traces of limonene and citral.

Nazwa botaniczna: Cymbopogon citratus

Nazwa zwyczajowa: olejek z trawy cytrynowej

CAS #: 8007-02-1, F.E.M.A.: 2624

Używane części roślin: liście

Metoda ekstrakcji: destylacja z parą wodną

Kolor i zapach: Blado żółty do żółtego płyn z trawy cytrynowej, zapach cytrusowy

Jakość terapeutyczna

Ciężar właściwy: 0.88700 - 0.89900 @ 25°C

Współczynnik załamania: 1.47800 - 1.49700 @ 20°C

Olejek Lemongrasowy pochodzi z trawy cytrynowej, jest to szybko rosnąca wysoka, aromatyczna, wieloletnia trawa pochodząca z Azji.

 

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Cena: 32,00 PLN

Pojemność: 10ml

zamawiam

Lecznicze właściwości trawy cytrynowej, bo to z niej właśnie powstaje olejek lemongrasowy, znane były już w czasach starożytnych. Ta niesamowita, pochodząca z Azji roślina, uprawiana jest dziś w niemal każdym zakątku świata. Najczęściej spotkamy ją jednak w krajach o klimacie tropikalnym. Olejek lemongrasowy znalazł zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym. Składa się on z dwóch drogocennych związków terpenowych – cytralu i  oraz mircenu. Olejek bogaty jest w przeciwutleniacze – w tym witaminę A i luteinę – zwalczające wolne rodniki i zapobiegające przedwczesnemu starzeniu się skóry. Stosowanie olejku z trawy  cytrynowej na skórę odżywia ją i sprawia, że cera jest świeża i długo zachowuje młody wygląd. Palczatka cytrynowa, jak brzmi inna nazwa trawy cytrynowej, wykazuje właściwości bakterio- i pierwotniakobójcze oraz bakteriostatyczne. Hamuje ponadto rozwój drożdżaków. Olejek lemongrasowy stosowany jest w leczeniu infekcji układu oddechowego i pokarmowego oraz chorób skórnych. Używany jest także w preparatach do płukania jamy ustnej i gardła, pomaga w chorobach krtani, zapaleniu zatok i oskrzeli. Polecany jest osobom cierpiącym na grzybice skóry i świerzb. Dzięki działaniu odkażającemu zwalcza trądzik i łupież. Przywraca równowagę skóry, reguluje pracę porów, zmniejsza wydzielanie łoju i neutralizuje przykry zapach potu.

 

© DAMAI Essential Oils 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone.  -  KONTAKT