Olejek z Mięty Zielonej

INCI: pinene, carvone, cineole, linalool, limonene, myrcene,

caryophyllene, menthol.

Nazwa botaniczna: Mentha Spicata

Nazwa zwyczajowa: olejek z mięty zielonej, olejek z mięty ogrodowej

CAS #: 8008-79-5, F.E.M.A.: 3032

Używane części roślin: liście

Metoda ekstrakcji: destylacja z parą wodną

Kolor i zapach: Bezbarwny lub jasnożółty do żółtego, klarowna oleista ciecz o zapachu mięty. Lekko owocowy aromat, mniej wyrazisty niż mięty pieprzowej.

Jakość terapeutyczna

Ciężar właściwy: 0.91700 to 0.93400 @ 25°C

Współczynnik załamania: 1.47900 to 1.48900 @ 20°C

Mięta to mrozoodporna bylina, która osiąga około 1 metra wysokości. Ma jasnozielone, lancetowate, ostro ząbkowane liście i różowe lub koloru liliowego kwiaty.

Kraj pochodzenia: Włochy

Cena: 45,00 PLN

Pojemność: 10ml

zamawiam

Zapach mięty zielonej jest słodszy i delikatniejszy niż zapach mięty pieprzowej. Tradycja stosowania mięty jako środka wspomagającego trawienie, sięga czasów starożytnego Rzymu i Egiptu. Doceniona także przez Indian amerykańskich i Chińczyków, jako wspomagająca układ oddechowy i układ krążenia. Mentol, najważniejszy składnik aktywny mięty, obecnie wykorzystywany jest w produktach farmaceutycznych, jak również w produktach takich jak pasty do zębów oraz aromaty spożywcze. Olejek z mięty zielonej ma wiele właściwości zdrowotnych. Znajduje zastosowanie w przypadku kolki, biegunki, nudności, zespołu jelita drażliwego, wzdęcia, nieświeżego oddechu. Łagodzi objawy wyczerpania nerwowego i depresji. Wpływa na poprawę pamięci i koncentracji. Olejek miętowy pobudza drenaż układu limfatycznego, co pomaga zmniejszyć obrzęk i pozbywać się toksyn z organizmu a także łagodzi efekty stłuczeń, siniaków, poparzeń słonecznych. Olejek z mięty zielonej ma również dobroczynny wpływ na skórę oczyszcza ją i pomaga zwalczyć trądzik.

Jedna kropla czystego olejku miętowego może zastąpić 27 szklanek herbaty miętowej!

© DAMAI Essential Oils 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone.  -  KONTAKT