Olejek z Mięty Pieprzowej

INCI: Menthyl Acetate, Menthone, Cineole, Limonene, Phellandrene,

Pinene and Beta-Caryophyllene.

Nazwa botaniczna: Mentha piperita

Nazwa zwyczajowa: olejek z mięty pieprzowej

CAS #: 8006-99-3 F.E.M.A.: 2848

Używane części roślin: liście i rdzeń

Metoda ekstrakcji: destylacja z parą wodną

Kolor i zapach: jasnożółty, czasem zielonkawy, zapach silny, mentolowy

Ciężar właściwy: 0.89600 - 0.90800 @ 25 °C

Jakość terapeutyczna

Współczynnik załamania: 0.89900 - 0.91100 @ 20 °C

Mięta pieprzowa to wieloletnia roślina ziołowa, która dorasta do 1 metra wysokości, ma lekko owłosione ząbkowane liście z różowo-fioletowymi kwiatami ułożonymi w kształt stożka.

Kraj pochodzenia: Włochy

Cena: 74,00 PLN

Pojemność: 10ml

zamawiam

Olejek miętowy jest jednym z najczęściej wykorzystywanych olejków, wykazujących niezwykle skuteczne działanie w ramach aromaterapii. Mięta pieprzowa z której pozyskiwany jest olejek, należy do niewielkiej grupy roślin, które zawierają największą ilość olejków jeszcze przed kwitnieniem. Olejek miętowy działa wzmacniająco, antyseptycznie, rozkurczowo, wykrztuśnie i przeciwwzdęciowo. Wpływa na pobudzanie systemu nerwowego, wzmaganie koncentracji, zwiększanie wydzielania żółci oraz soku żołądkowego, a także na wzmacnianie pamięci. Od samego początku olejek miętowy wykorzystywany jest w leczeniu napięciowego bólu głowy, astmy, problemach wątrobowych, reumatyzmie, stłuczeniach, grypie, katarze, przeziębieniu i zapaleniu oskrzeli. W połączeniu z innymi składnikami, pod postacią maści oraz płynów, może być wykorzystywany jako lek działający kojąco, przeciwbólowo i przeciwświądowo. Olejek miętowy stosuje się także przy leczeniu trądziku oraz zapalenia śluzówki ust. Badania kliniczne potwierdziły korzystne działanie olejku miętowego w ramach zmniejszenia dolegliwości związanych z zespołem jelita drażliwego. Olejek rozpylony w powietrzu w znacznym stopniu ułatwia oddychanie. Duży wpływ na tak korzystne działanie olejku ma jego aktywny składnik, którym jest mentol. Potwierdzone zostało także działanie przeciwbakteryjne olejku miętowego. Oprócz cennych właściwości leczniczych, naturalny olejek miętowy wykorzystywany jest także w kosmetyce. Stanowi istotny składnik kremów, past do zębów, szamponów oraz płynów do płukania jamy ustnej. Zalecane są także relaksacyjne kąpiele z dodatkiem olejku miętowego, które działają uspokajająco i kojąco.

© DAMAI Essential Oils 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone.  -  KONTAKT