Olejek z Kopru Włoskiego

INCI: trans-anethole, a-pinene, myrcene, fenchone, methyl

chavicol, limonene, cineole and anisic aldehyde

Nazwa botaniczna: Foeniculum vulgare

Nazwa zwyczajowa: Koper Włoski

CAS #: 8006-84-6 , F.E.M.A.: 2482

Ciężar właściwy: 0.95300 - 0.97300 @ 25°C

Współczynnik załamania: 1.51000 - 1.56200 @ 20°C

Używane części roślin: Nasiona

Metoda ekstrakcji: destylacja z parą wodną

Kolor i zapach: Bezbarwny lub jasnozielony klarowny płyn ze słodkim, ziemistym, korzennym zapachem

Jakość terapeutyczna

Koper włoski to gatunek rośliny dwuletniej, czasem byliny. Zalicza się do rodziny selerowatych. Dziki można spotkać w strefie śródziemnomorskiej. Jest uprawiany głównie w krajach śródziemnomorskich jako warzywo.

Kraj pochodzenia: Węgry

Cena: 43,00 PLN

Pojemność: 10ml

zamawiam

Olejek kopru włoskiego czyli olejek fenkułowy produkowany jest z fenkułu włoskiego (Foeniculum vulgare). To wieloletnia roślina, której uprawy można spotkać głównie w Europie, Japonii i Indiach. Surowiec do produkcji olejku stanowią owoce (nasiona), które po zmiażdżeniu poddaje się procesowi destylacji z parą wodną. Olejek zawiera przede wszystkim anetol. Olejek kopru włoskiego posiada działanie terapeutyczne podobne do działania olejku anyżowego. Stanowi nieodłączny składnik mieszanek wykorzystywanych w leczeniu dolegliwości żołądkowo – jelitowych, takich jak niestrawność, bóle, wzdęcia czy kolki. Działa wiatropędnie, pozwalając na rozluźnienie skurczonych jelit i "ściśniętego" żołądka. Ponadto jest to silny środek moczopędny, w związku z czym stosuje się go w stanach zapalnych nerek, kamicy nerkowej, wspomagająco w leczeniu otyłości i cellulitu oraz w okresie menopauzy u kobiet. Redukuje zatrzymanie płynów, pomaga przy podagrze, obniża apetyt, reguluje cykl miesiączkowy. Uważany jest za łagodny afrodyzjak. i wykorzystywany jako środek pobudzający seksualnie i wzmacniający potencję u mężczyzn. W czasach antycznych kobiety raczyły swych kochanków zupą fenkułową.

© DAMAI Essential Oils 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone.  -  KONTAKT