Olejek z Kocanki

INCI: a-pinene, camphene, b-pinene, myrcene, limonene,

1,8-cineole, linalool, terpinen-4-ol, neryl acetate, nerol,

geraniol, eugenol, italidone and other b-diketones.

Nazwa botaniczna: Helichrysum Italicum

Nazwa zwyczajowa: kocanka

CAS #: 8023-95-8, F.E.M.A.: 2592

Używane części roślin: kwiaty

Metoda ekstrakcji: destylacja z parą wodną

Kolor i zapach: Blado żółtego do czerwonego, z możliwym osadem. Zapach charakterystyczny dla kwiatów kocanki - wyrazisty, ciepły, słodko-miodowy, ziołowy, lekko korzenny

Ciężar właściwy: 0.9650 - 0.9900 @ 20 °C

Współczynnik załamania: 1.4820 - 1.5500 @ 20 °C

Jakość terapeutyczna

Kocanka to krzew o drobnych żółtych kwiatach, charakterystyczny dla terenów Europy. Kwiatostany kocanki wykazują niezwykłą trwałość. Jeszcze kilka miesięcy po zasuszeniu utrzymują intensywną żółtą lub rdzawą barwę, dlatego są chętnie wykorzystywane w kompozycjach suchych bukietów. Z tego też faktu potoczna nazwa kocanki to nieśmiertelnik (ang. everlasting)

Kraj pochodzenia: Francja

Cena: 252,00 PLN

Pojemność: 10ml

zamawiam

Kocanka to krzew o drobnych żółtych kwiatach, charakterystyczny dla terenów Europy. W języku potocznym nazywana jest nieśmiertelnikiem, gdyż jej kwiaty długo po zasuszeniu utrzymują swoją barwę. Olejek z kocanki przede wszystkim działa obkurczająco, przeciwzapalnie, regenerująco, oraz zmniejsza opuchnięcia. Korzystnie wpływa na naczynka, pomaga przy zaniku siniaków, obtłuczeń, różnego rodzaju zaczerwień skóry, przyspiesza także leczenie wybroczyn i krwiaków powstałych po urazach. Minimalizuje tworzenie się blizn, a także pomaga przy redukcji już istniejących, gdyż stymuluje odbudowę naskórka i odpowiada za tworzenie się nowych, zdrowych komórek. Może też pomóc przy drobnych zranieniach, gdyż uśmierza ból i hamuje krwawienie, działa łagodząco na skórę. Zalecany jest osobom zmagającym się z trądzikiem różowatym, podrażnioną skórą czy opuchnięciami pod oczami. Ponad to, olejek z kocanki zwalcza wolne rodniki, dzięki czemu skóra nie niszczy się przedwcześnie. Kocanka pomaga też przy leczeniu stanów alergicznych skóry. Dodatkowo nawilża i wygładza skórę. Działa też przeciwbakteryjnie oraz przeciwwirusowo. Naukowcy udowodnili w badaniach, że wykazuje aktywność przeciw bakteriom i drożdżakom. Warto dodać, że olej z kocanki uważany jest za jeden z najlepiej wchłaniających się olejków. Ze względu na swoje różnorodne właściwości kosmetyczne, olejek z kocanki jest jednym ze składników przeznaczonych dla skóry wrażliwej i problematycznej. Zastosowanie znajduje w produktach mających na celu ochronę skóry przed szkodliwymi procesami utleniania, a także w kosmetykach o działaniu przeciwstarzeniowym, oczyszczającym i przeciwpodrażnieniowym.

 

© DAMAI Essential Oils 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone.  -  KONTAKT