Olejek z Gorzkiej Pomarańczy

INCI: limonene, camphene, myrcene, pinene, cymene, ocimene

Nazwa botaniczna: Citrus aurantiumv

Nazwa zwyczajowa: Gorzka pomarańcza

CAS #: 68916-04-1

Używane części roślin: skórka

Metoda ekstrakcji: tłoczenie na zimno

Kolor i zapach: Blado żółty do żółtego, klarowny, zapach wyrazisty cytrusowy, bardziej wyrazisty niż słodkiej pomarańczy

Ciężar właściwy: 0.84500 - 0.85100 @ 25.00 °C

Współczynnik załamania: 1.46900 - 1.47800 @ 20.00 °C

Jakość terapeutyczna

To wiecznie zielone drzewo ma ciemnozielone liście i białe kwiaty, jasny okrągły pomarańczowy owoc. Drzewa pochodzą  z Chin, ale są obecnie szeroko uprawiane w Ameryce.

Kraj pochodzenia: Chiny

Cena: 26,00 PLN

Pojemność: 10ml

zamawiam

Naturalny olejek pomaranczowy pozyskiwany jest z owoców drzewa pomaranczy – Citrus Auranium Dulcis, porastajacego głównie obszar Chin oraz Indii. Wytwarza sie go za pomoca metody tłoczenia na zimno, która polega na wyciskaniu zewnetrznej czesci skórki pomaranczy. Powstały w ten sposób olejek charakteryzuje sie zółto-pomaranczowa barwa oraz intensywnym, swiezym zapachem. Jest to olejek nietoksyczny, który nie uczula i wyróznia sie bardzo dobra jakoscia. Olejek pomaranczowy wykazuje przede wszystkim działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwdepresyjne, uspokajajace, tonizujace, rozkurczowe, zwalczajace problemy skórne, w tym równiez tradzik, moczopedne, pobudzajace układ trawienny i immunologiczny, a nawet pobudzajace seksualnie. Naturalny olejek pomaranczowy charakteryzuje sie bardzo ładnym, swiezym zapachem i miedzy innymi dlatego własnie znajduje tak szerokie zastosowanie w ramach aromaterapii. Nie bez znaczenia sa oczywiscie jego własciwosci uspokajajace i relaksujace. Zapach olejku przyczynia sie takze do pobudzenia apetytu. Stosowanie olejku pomaranczowego okaze sie korzystne w przypadku wszelkich problemów skórnych. Wykazuje on bowiem działanie ujedrniajace i regenerujace. Moze byc stosowany jako preparat antycellulitowy na skóre. Działanie oczyszczajace olejku pomaranczowego pomaga w pielegnacji cery zanieczyszczonej, zwłaszcza tłustej i mieszanej. Olejek pomaranczowy zalecany jest szczególnie tym osobom, które sa nadpobudliwe i potrzebuja wyciszenia oraz relaksu.

© DAMAI Essential Oils 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone.  -  KONTAKT