Olejek z Drzewa Cedrowego

INCI: atlantone, caryophyllene, cedrol, cadinene, a-cedrene,

b-cedrene, thujopsene, other sesquiterpenes and widdrol

Nazwa botaniczna: Cedrus deodara

Nazwa zwyczajowa: olejek cedrowy, olej cedr himalajski

CAS #: 8000-27-9

Ciężar właściwy: 0,97200 - 0,98300 @ 25 °C

Współczynnik załamania światła: 1.51400 - 1.52900 @ 20 °C

Używane części roślin: kora

metoda ekstrakcji: destylacja z parą wodną

Kolor i zapach: złoty, żółty, lepka przezroczysta ciecz o zdrewniałym, słodkim, lekkim aromacie

Jakość terapeutyczna

Drzewa rosną do 30 m, łodygi do korony wąsko wyprostowane stożkowe, okrągłe lub spłaszczone. Kora jest brązowa, złuszczająca w cienkie paski.

Kraj pochodzenia: Indie

Cena: 38,00 PLN

zamawiam

Pojemność: 10ml

Charakteryzującą cechą tego olejku eterycznego jest balsamiczny zapach. Olejek cedrowy opisywany był już w najstarszych dokumentach, szczególnie w egipskich, używany jako środek do balsamowania mumii. Jest on również wymieniany wśród pachnideł w poemacie o Gilgameuszu, a także w najstarszych dokumentach medycznych. W obecnych czasach w medycynie ludowej jest on stosowany do leczenie wszelkich dolegliwości skórnych. Olejek cedrowy jest silnym antyseptykiem, również przy infekcjach wirusowych. W związku z tym jest on stosowany podczas przeziębień, kaszlu a także katarze. Działa antyseptycznie i przeciwbólowo przy dolegliwościach związanych z reumatyzmem i artretyzmie. Ten olejek eteryczny posiada również działanie moczopędne, co z własnościami bakteriobójczymi daje idealne efekty podczas leczenia zapalenia pęcherza moczowego. Znajduje on również zastosowanie z mieszankach przeciwtrądzikowych oraz infekcjach skóry. Dodatkowo wykazuje działanie lecznicze przy łojotoku, łupieżu, przetłuszczaniu skóry głowy i włosów.

© DAMAI Essential Oils 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone.  -  KONTAKT