Olejek Sosnowy

INCI: borneol, bornyl acetate, phallandrene, pinene and carene

Nazwa botaniczna: Pinus sylvestris

Nazwa zwyczajowa: olejek sosnowy

CAS #: 8002-09-3

Używane części roślin: igły, gałązki i szyszki

Metoda ekstrakcji: destylacja parą wodną

Kolor i zapach: Bezbarwny do zielonkawego, oleista ciecz o świeżej żywicznej woni

Jakość terapeutyczna

Ciężar właściwy: 0.86000 – 0.89000 @ 25 °C

 

To drzewo wiecznie zielone dorastające  do 40 metrów, ma płaską koronę. Kora jest czerwonawo-brązowa, głęboko spękana, igły szaro-zielone.

 

Kraj pochodzenia: Francja

Cena: 38,00 PLN

Pojemność: 10ml

zamawiam

Eteryczny olejek sosnowy zaliczany jest do olejków, wykazujących silne właściwości lecznicze. Otrzymywany z igieł sosny o nazwie Pinus silvestris, znajduje szerokie zastosowanie, przede wszystkich w celach zdrowotnych, ale także w kosmetologii. Do wyrobu olejku używa się igieł, szyszek oraz młodych gałązek sosnowych. Olejek ten posiada jasnożółtą barwę. Charakteryzuje go ponadto intensywny i żywiczny aromat. Olejek sosnowy wykazuje działanie antyseptyczne, tonizujące, dezodoryzujące, przeciwbólowe, bakteriobójcze, rozgrzewające, łagodzące objawy przeziębienia, infekcji górnych dróg oddechowych, a także działanie przeciwzakaźne i delikatnie pobudzające. W celach zdrowotnych olejek sosnowy wykorzystywany jest przede wszystkim do leczenia infekcji pojawiających się w obrębie górnych dróg oddechowych oraz zatok. Jego najlepsze działanie polega na tym, że szybko i skutecznie uwalnia od wydzieliny, która zalega w oskrzelach. Korzystne jest także antybakteryjne działanie olejku. Posiada również właściwości rozgrzewające, dzięki czemu może być z powodzeniem stosowany w ramach łagodzenia bólów reumatycznych, czy artretyzmu. Potwierdzono ponadto pobudzające oraz odświeżające działanie olejku sosnowego. Można go zatem stosować przy stanach zmęczenia, szczególnie umysłowego, jako środek pobudzający i dodający energii. Doskonale zmiękcza on skórę, ponadto korzystnie działa w walce z cellulitem.

© DAMAI Essential Oils 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone.  -  KONTAKT