Olejek Rozmarynowy

INCI: Pinenes, camphene, limonene, cineol, borneal, camphor,

linalol, terpineol, octanone and bornyl acetate.

Nazwa botaniczna: Rosmarinus officinalis

Nazwa zwyczajowa: olejek rozmarynowy

CAS #: 8000-25-7, F.E.M.A.: 2992

Używane części roślin: liście i kwitnące wierzchołki

Metoda ekstrakcji: destylacja parą wodną

Kolor i zapach: Bezbarwny lub jasnożółty klarowny płyn z ziołowym, drzewnym zapachem

Ciężar właściwy: 0.89800 - 0.92200 @ 25°C

Współczynnik załamania: 1.46600 - 1.47000 @ 25°C.

Jakość teraputyczna

Rozmaryn to powszechnie znana, aromatyczna przyprawa ziołowa. Krzew rozmarynu porasta głównie ciepłe kraje śródziemnomorskie.

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Cena: 36,00 PLN

Pojemność: 10ml

zamawiam

Olejek rozmarynowy ma przyjemny, ciepły, lekko gorzkawy aromat. W medycynie naturalnej jest stosowany przy przeziębieniach, zapaleniu stawów, artretyzmie. Normalizuje ciśnienie krwi. Olejek rozmarynowy stosuje się przy migrenach i biegunkach. Jest bardzo dobrym antyseptykiem. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i łagodzi stany zapalne żył. Jest pomocny przy leczeniu żylaków. W sferze emocjonalnej olejek rozmarynowy wspomaga koncentracje i pamięć. Działa pobudzająco i łagodzi stany depresyjne. Jest łagodnym afrodyzjakiem. Podobnie jak inne olejki eteryczne, olejek rozmarynowy wykazuje niebywałe właściwości pod kątem kosmetycznym. Pozwala więc całkowicie naturalnie, a tym samym bezpiecznie zadbać o piękny wygląd skóry oraz włosów. Działa na skórę doskonale nawilżająco, wygładzająco, a także ją ujędrnia. Udowodniono ponadto, że w zauważalny sposób przyczynia się do zwalczania cellulitu. Jednocześnie wykazuje również działanie hamujące powstawanie zmarszczek, dlatego dzięki jego zastosowaniu, skóra wygląda przez długi czas bardzo młodo, elastycznie i zdrowo. Olejek rozmarynowy jest jednak prawdziwym skarbem zwłaszcza dla włosów. Jego regularne stosowanie zauważalnie wzmacnia osłabione i rozdwojone końcówki, zapobiega przesuszaniu, a także czyni włosy jedwabiście gładkimi i połyskującymi. Poza tym, wzmacnia cebulki od wewnątrz.

© DAMAI Essential Oils 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone.  -  KONTAKT