Olejek Petitgrain

INCI: Linalyl Acetate, Linalol, Nerol, Alpha-Terpineol, Geranyl

Acetate, Limonene and Myrcene.

Nazwa botaniczna: Citrus aurantium

Nazwa zwyczajowa: olejek petitgrain

CAS #: 8014-17-3, F.E.M.A.: 2855

Używane części roślin: liście i gałązki

Metoda ekstrakcji: destylacja z parą wodną

Kolor i zapach: klarowny z żółtym odcieniem, zapach, cytrusowy, delikatniejszy niż Neroli

Ciężar właściwy: 0.87800 to 0.88900 @ 25.00 °C

Współczynnik załamania: 1.45000 to 1.46000 @ 20.00 °C

Jakość terapeutyczna

Petitgrain to olejek eteryczny, który jest pozyskiwany z zielonych gałązek gorzkiej pomarańczy metodą destylacji parowej

Kraj pochodzenia: Francja

Cena: 82,00 PLN

Pojemność: 10ml

zamawiam

Olejek petitgrain otrzymuje się z młodych liści i pędów gorzkiej pomarańczy metodą destylacji z parą wodną. Ma on świeży, łagodny, ziołowy zapach o działaniu pobudzającym, relaksującym, równoważącym. Normalizuje działanie współczulnego układu nerwowego, przeciwdziała arytmii i kołataniu serca, to środek antyseptyczny i pomocny w problemach układu pokarmowego. Jest także wskazany w dystonii, trądziku, przewlekłym zapaleniu wątroby, chorobach reumatycznych, infekcjach dróg oddechowych i czyrakach. Podobnie jak inne olejki cytrusowe jest bardzo dobrym wyborem dla skóry tłustej, ma działanie ściągające i pomaga równoważyć wydzielanie sebum nie powodując przesuszenia skóry. Normalizujący wpływ olejku petitgrain korzystny jest również w każdym innym typie skóry. Poleca się go jako składnik olejków nawilżających. Nadaje się również do pielęgnacji włosów. W aromaterapii wykorzystuje się głównie jego właściwości kojące i tonizujące przy stanach depresji, lęków, bezsenności a także w okresach rekonwalescencji.

© DAMAI Essential Oils 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone.  -  KONTAKT