Olejek Palmarosa

INCI: myrcene, linalool, geraniol, geranyl acetate, dipentene and

limonene

Nazwa botaniczna: Cymbopogon martinii (Motia)

Nazwa zwyczajowa: Cymbopogon martinii oleju

CAS #: 8014-19-5, FEMA: 2831

Ciężar właściwy: 0,88000 - 0,89400 @ 25 °C

Współczynnik załamania: 1,47100 - 1,47800 @ 20 °C

Używane części roślin: trawa, kwiaty

metoda ekstrakcji: destylacja z parą wodną

Kolor i zapach: Żółty przezroczysty płyn z kwiatów, zdrewniałych części rośliny z lekką nutą cytrusową zapachów

Jakość terapeutyczna

Bylina, słodkie pachnące trawy, 1,5-2,5 m wysokości.

Kraj pochodzenia: Indie

Cena: 52,00 PLN

Pojemność: 10ml

zamawiam

Olejek palmarosa otrzymuje się z liści palczatki imbirowej Cymbopogon martini. Palczatka imbirowa jest rośliną trawiastą, posiada liście długości do jednego metra. Pochodzi z Indii, uprawiana w krajach tropikalnych i subtropikalnych. Olejek otrzymywany jest w procesie destylacji z parą wodną. Działa przeciwalergicznie, przeciwzapalnie, i uspokajająco. Wpływa odkażająco na skórę, przewód pokarmowy i układ oddechowy. Rozszerza drogi oddechowe i pobudza ośrodek oddechowy. Udrażnia zatoki. Działa przeciwświądowo. Znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry dojrzałej - nawadnia ją, stymuluje, pobudza regenerację komórek i wzmacnia. Działa antyseptycznie, jest pomocny przy niewielkich infekcjach. Przy skórze tłustej i mieszanej pomaga regulować pracę gruczołów łojowych. Olejek palmarosa ma właściwości ściągające, nawilżające, pobudzające odbudowę komórkową, wspomaga odprowadzanie limfy. Dzięki temu odmładza i zmniejsza zmarszczki oraz pomaga w problemach skórnych, takich jak grzybica, wyprysk, trądzik, drobne skaleczenia, itp. Olejek palmarosy skutecznie eliminuje nieprzyjemny zapach potu i reguluje nadmierne pocenie się.

© DAMAI Essential Oils 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone.  -  KONTAKT