Olejek Paczuli

INCI: b-patchoulene, guaiene, caryophyllene, patchoulene,

seychellene, bulnesene, norpatchoulenol, patchoulialcohol and pogostol.

Nazwa botaniczna: Polygonatum cablin

Nazwa zwyczajowa: Paczula

CAS #: 8014-09-3 F.E.M.A.: 2838

Używane części roślin: liście i kwiaty

Metoda ekstrakcji: destylacja z parą wodną

Kolor i zapach: Brązowo pomarańczowy płyn z mocnym, egzotycznym, balsamicznym zapachem

Jakość terapeutyczna

Ciężar właściwy: 0.88000 - 0.89400 @ 25°C

Współczynnik załamania: 1.47100 - 1.47800 @ 20°C

Olejek paczuli uzyskiwany z lekko pachnących liściach oraz  białych i fioletowych kwiatów rośliny.  Cechą która wyróżnia olejek paczuli spośród innych olejków eterycznych jest to, że nabiera on dodatkowych wartości z upływem czasu. Zmienia kolor do odcienia głębokiego bursztynu a zapach staje się gładszy i bogatszy.

Kraj pochodzenia: Indonezja

Cena: 56,00 PLN

Pojemność: 10ml

zamawiam

Olejek eteryczny z paczuli jest uzyskiwany za pomocą destylacji parą wodną liści krzewu. Liście muszą być wcześniej wysuszone w cieniu i po części sfermentowane przed destylacją.

Świeży olejek z paczuli ma mocny zapach zieleni – potrzebuje czasu, by dojrzeć i rozwinąć głębszą woń aromatu ziemi. Każdy olejek z paczuli będzie miał mocniejszy aromat wraz z dojrzewaniem, a jego kolor również będzie zmieniał barwę, począwszy od żółtej poprzez czerwoną aż po barwę ciemnego bursztynu. Oprócz właściwości wspomagających leczenie miejscowe stanów zapalnych skóry olejek z paczuli znany jest ze swoich właściwości odmładzających oraz leczących blizny i rany. Pomaga również w leczeniu łupieżu oraz przetłuszczających się włosów. Przy stanach napięcia nerwowego olejek ma właściwości przynoszące ulgę, pomaga też na bezsenność i pozbycie się uczucia paniki. Ze względu na swoje właściwości poprawiające nastrój zalecany jest w aromaterapii na codzienne troski, a jego winny i upajający aromat jest również afrodyzjakiem. Ciepły i głęboki zapach paczuli tworzy nastrój komfortu i pełnego relaksu. Egzotyczna paczula jest popularnym składnikiem olejków do masażu. Paczula jest często używana w świątyniach jako kadzidło. Wierzy się, że pomaga przygotować umysł do medytacji.  Jej zapach tworzy również silne powiązanie z ziemią, co ma pomóc wyzwolić naturalną więź między człowiekiem a matką naturą i jej pięknem.

© DAMAI Essential Oils 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone.  -  KONTAKT