Olejek Lawendowy

INCI: Borneol, Terpinenol, Myrcene, Monoterpenes, pinene, sabinene,

limonene, cymene, thujene and camphene.

Nazwa botaniczna: Lavandula Officinalis

Nazwa zwyczajowa: olejek lawendowy

CAS #: 8000-28-0, F.E.M.A.: 2622

Używane części roślin: kwiaty

Metoda ekstrakcji: destylacja z parą wodną

Kolor i zapach: słomkowy płyn, z możliwym osadem. Zapach charakterystyczny dla lawendy - kwiatowo-ziołowy, świeży

Jakość terapeutyczna

Ciężar właściwy: 0.87500 - 0.88800 @ 25 °C

Współczynnik załamania: 1.45900 - 1.46900 @ 20 °C

Lawenda uprawiana była już od czasów starożytnych. Słowo Lawenda pochodzi od rzymskiego słowa ‘lavera’, które oznaczało myć/prać. Rzymianie używali kwiatów lawendy w kąpieli.

Kraj pochodzenia: Francja

Cena: 42,00 PLN

Pojemność: 10ml

zamawiam

Olejek lawendowy posiada wszechstronne zastosowanie i tym też wyróżnia się na tle innych olejków eterycznych. W znacznym stopniu pozwala na złagodzenie bólu, rozluźnienie, oczyszczanie skóry, pobudzanie krążenia. Stosowany jest także w ramach leczenia inhalacyjnego, podczas problemów z układem oddechowym. Olejek lawendowy wykorzystywany jest na szeroką skalę w leczeniu różnego rodzaju chorób oraz wszelkich dolegliwości. Stosuje się go także w kosmetyce, w ramach pielęgnacji skóry. Regularne stosowanie olejku lawendowego pozwala na złagodzenie bólów mięśniowych, reumatycznych, a także bólów pleców i migrenowych bólów głowy. Olejek ten pozwala na skuteczne leczenie napięcia nerwowego oraz stresu. Ułatwia zasypianie, działa uspokajająco i kojąco. Pomaga w leczeniu infekcji gardła, przeziębienia, zapalenia oskrzeli, infekcji zatok, astmy, czy kaszlu. Olejek lawendowy może być również stosowany w ramach skutecznej pielęgnacji włosów. Wykazuje bardzo pozytywne działanie na układ trawienny. Stymuluje bowiem produkcję kwasów żołądkowych, wspomagając tym samym leczenie bólów brzucha, zaparć, biegunek, wzdęć, czy wymiotów. Olejek ten wykazuje działanie przeciwgrzybicze oraz antyseptyczne. Dzięki temu może być z powodzeniem stosowany w ramach leczenia trądziku, łuszczycy, czy nawet łagodzenia zmarszczek. Systematyczne stosowanie olejku lawendowego pozwala na wzmacnianie odporności organizmu oraz poprawianie krążenia.

© DAMAI Essential Oils 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone.  -  KONTAKT