Olejek Kamforowy

INCI: Ketones, Safrole, Phenolic Ethers, Borneol, Terpene Alcohol

and Pinene

Nazwa botaniczna: Cinnamomum Kamfora

Nazwa zwyczajowa: Kamforowiec lub kamfor laurowy

CAS #: 92704-03-5

Ciężar właściwy: 0,950 - 0,958 @ 72 °F

Współczynnik załamania: 1,472 - 1,479 @ 72 °F

Używane części roślin: Drzewo

metoda ekstrakcji: destylację z parą wodną

Kolor i zapach: Bezbarwna do jasnożółtej

Jakość terpeutyczna

Olejek kamforowy jest pozyskiwany z  cynamonowca kamforowego (znany również jako Laurus Kamfora) z rodziny Lauraceae.

Kraj pochodzenia: Japonia

Cena: 25,00 PLN

zamawiam

Pojemność: 10ml

Olejek kamforowy to naturalny olejek eteryczny, który pozyskuje się z korzeni oraz drewna kamforowego, w procesie ich destylacji z parą wodną. Olejek kamforowy jest składnikiem wielu kosmetyków i preparatów do pielęgnacji. Olejek kamforowy wykazuje działanie antywirusowe i antyseptyczne, a do tego wzmacniające, przeciwbólowe oraz wykrztuśne. Ponadto pobudza krążenie, wzmacnia nerwy i dodaje energii do działania. Działa przy tym rozkurczowo, a zatem pozwala ukoić nerwy i redukuje szkodliwe skutki stresu (na przykład skurcze mięśni gładkich). Pobudza również metabolizm, regulując procesy trawienne organizmu. Działa wiatropędnie, dlatego też przynosi ulgę w problemach gastrycznych. Olejek kamforowy stosowany jest w kosmetyce i medycynie, jako naturalny środek na wiele schorzeń. Stosuje się go przy dolegliwościach skórnych oraz opryszczce, którą pomaga zwalczyć. Stanowi również świetne wzmocnienie dla organizmu, a zatem stosuje się go w aromaterapii, by pobudzić do działania i wzmocnić układ odpornościowy. Można brać kąpiel z jego dodatkiem, gdy się przeziębiliśmy, mamy grypę lub kaszel, a także gdy bolą nas mięśnie oraz stawy.

© DAMAI Essential Oils 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone.  -  KONTAKT