Olejek Imbirowy

INCI: pinene, camphene, cineole, linalool, borneol, terpineol,

nerol, neral, geraniol, geranial, geranyl acetate, bisabolene, zingiberene

Nazwa botaniczna: Foeniculum vulgare

Nazwa zwyczajowa: imbir

CAS #: 8007-08-7, F.E.M.A.: 2522

Używane części roślin: Korzeń (kłącze)

Metoda ekstrakcji: destylacja z parą wodną

Kolor i zapach: Blado żółty do żółtego, klarowny płyn z pikantnym, drzewnym, ciepłym zapachem Imbiru

Jakość terapeutyczna

Gęstość: 0.8900 - 0.8990 @ 72°F

Współczynnik załamania: 1.4950 - 1.5600 @ 72°F

Imbir to roślina wieloletnia, jej najcenniejszym elementem są bulwiaste kłącza. Korzeń imbiru poddaje się maceracji i destyluje na dużym ogniu dla pożądanej ekstrakcji oleju.

Kraj pochodzenia: Indie

Cena: 85,00 PLN

Pojemność: 10ml

zamawiam

Olejek imbirowy jest otrzymywany z korzenia rośliny o botanicznej nazwie Zingiber Officinale metodą destylacji parowej. Jest on jasny, lekko zabarwiony na zielonkawo-żółty kolor, w miarę upływu czasu ciemnieje. Imbir rośnie dziko w Indiach i Chinach. To powszechnie znana przyprawa, która została doceniona przede wszystkim w kuchni indyjskiej i chińskiej. Niekiedy przypisuje się mu znaczenie magiczne ze względu na niezwykłe kształty kłączy podobne do zwierząt i ludzi. Korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania olejku imbirowego to głównie poprawa pracy układu pokarmowego. Olejek ten jest wiatropędny, wykrztuśny, antyseptyczny, przeciwbólowy, przeciwzapalny, a także pobudzający. Zastosowanie oleju imbirowego może pomóc przy wielu dolegliwościach, m.in. przy leczeniu problemów żołądkowych, niestrawności, arytmii serca, mdłości, różnorodnych zapaleń, a nawet problemów z oddychaniem i zaburzeń miesiączkowania. Bóle reumatyczne można złagodzić masażami i kompresami z rozcieńczonym olejkiem imbirowym, ponieważ jego duże stężenie może wywołać podrażnienia skóry. Stosowanie imbirowego olejku jest szczególnie polecane w okresie jesienno-zimowym gdyż właśnie wtedy najczęściej dopadają nas infekcje. Olejek imbirowy ma właściwości przeciwzapalne a także silnie rozgrzewające. Co więcej, to świetny antydepresant, który wprawi nas w lepsze samopoczucie w zimne wieczory.

© DAMAI Essential Oils 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone.  -  KONTAKT