Olejek Goździkowy

INCI: eugenol, eugenol acetate, iso-eugenol and caryophyllene.

Nazwa botaniczna: Eugenia caryophyllata

Nazwa zwyczajowa: Olejek goździkowy liści, Eugenia

caroyphyllus l. olejek z liści, Syzygium aromaticum l.

CAS #: 8000-34-8, FEMA: 2324

Ciężar właściwy: 1,03600 - 1,04600 @ 25 °C

Współczynnik załamania: 1,53000 - 1,53800 @ 20 °C

Używane części roślin: liście

Metoda ekstrakcji: destylacja z parą wodną

Kolor i zapach: Bezbarwna lub jasnożółta klarowna oleista ciecz o słodkim pikantnym zapachu.

Jakość terapeutyczna

Jest to smukłe wiecznie zielone drzewo, dorasta do 12 metrów wysokości (około 36 stóp). Zmienia kolor z upływem czasu.

Kraj pochodzenia: Indonezja

Cena: 38,00 PLN

zamawiam

Pojemność: 10ml

Olej goździkowy otrzymywany jest z pączków i liści goździkowca. Do tego celu wykorzystuje się destylację z parą wodną, a metoda ta pozwala na otrzymanie oleju goździkowego z zawartością bezcennych substancji mineralnych i witamin. Przez lata olejowi goździkowemu przypisywano wiele medycznych własności, które zostały potwierdzone empirycznie i naukowo. Olej ten ma działanie antyseptyczne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Stosowany jest powszechnie jako lek przeciwbólowy. Dodatkowo, olejek goździkowy posiada właściwości immunostymulujące, przez co jest w stanie skutecznie wzmocnić system odpornościowy człowieka. Wpływa na poprawę samopoczucia, sił witalnych i odświeżenie. Olej goździkowy wykazuje silne działanie przeciwbólowe. Może być stosowany w ramach terapii wspomagającej leczenie reumatyzmu, artretyzmu i nerwobólów różnego pochodzenia. Ma działanie wykrztuśne i oczyszczające organizm z nadmiaru śluzu, dlatego polecany będzie przy przeziębieniach, chronicznym katarze, zapaleniu oskrzeli i płuc. Znajduje zastosowanie również w stomatologii jako środek przeciwbólowy na ostry ból zęba i jako środek dezynfekujący kanały korzeni zębowych. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Olejek goździkowy stosowany jest jako afrodyzjak przy zaburzeniu sfery seksualnej i zmniejszeniu libido – tak u kobiet, jak i u mężczyzn.

© DAMAI Essential Oils 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone.  -  KONTAKT