Olejek Cytrynowy

INCI: Limonene, Citral, Geranial, Citronellyl Acetate, Pinene,

carotene and pectin.

Nazwa botaniczna: Citrus limon

Nazwa zwyczajowa: olejek cytrynowy

CAS #: 8008-56-8, F.E.M.A.: 2625

Używane części roślin: skórka

Metoda ekstrakcji: tłoczenie na zimno

Kolor i zapach: Blado żółty z zielonkawym odcieniem o silnym klarownym zapachu cytrusów

Jakość terapeutyczna

Ciężar właściwy: 0.84900 to 0.85500 @ 25°C

Współczynnik załamania: 1.47200 to 1.47400 @ 20°C

To wiecznie zielone drzewo dorasta do około 6 metrów (20 stóp) ciemnozielone ząbkowane, owalne, liście z różowo-białymi kwiatostanami, które wytwarzają silną woń.

Kraj pochodzenia: Indie

Cena: 27,00 PLN

zamawiam

Pojemność: 10ml

Olejek otrzymywany jest w wyniku wyciskania skórek owoców. Dobry olejek cytrynowy to taki, który zawiera około 4-8% cytralu. W ramach aromaterapii używa się tylko i wyłącznie oleju wyciskanego, który nie jest w żaden sposób przetwarzany. Olejek cytrynowy wykorzystywany jest między innymi w leczeniu stanów zapalnych, a także problemów skórnych, takich jak: trądzik, opryszczka, czy łupież. Stanowi również składnik wszelkich preparatów farmaceutycznych, stosowanych głównie przy zaburzeniach trawiennych. Olejek cytrynowy ma działanie ściągające. Można go używać w ramach leczenia artretyzmu, reumatyzmu, czy żylaków. Wykazuje działanie tonizujące oraz uspokajające. Stosowany jest w łagodzeniu stanów lękowych, a także jako środek odświeżający i stymulujący. Eteryczny olejek cytrynowy charakteryzuje się długotrwałym działaniem. Jego właściwości lotne mogą być wykorzystywane także w ramach dezynfekcji pomieszczeń. Naturalny olejek eteryczny znajduje  wszechstronne zastosowanie w medycynie. Jest wykorzystywany do łagodzenia stanów zapalnych jamy ustnej i gardła, wywołanych przez bakterie. Olejek ten może być również stosowany w przypadku ukąszeń owadów. Przynosi ulgę i łagodzi swędzenie. Olejek cytrynowy ożywia, pobudza i poprawia koncentrację, głównie za sprawą delikatnego i orzeźwiającego zapachu. W aromaterapii olejek cytrynowy stosowany jest zatem w łagodzeniu lęków i napięć, a także w walce z depresją i złym nastrojem. Naturalny olejek cytrynowy może być również stosowany w pielęgnacji cery. Dzięki swoim właściwościom antyseptycznym, zalecany jest szczególnie w przypadku cery tłustej i trądzikowej. Jest to środek stosowany także w ramach likwidowania wszelkich przebarwień na cerze. Reguluje ponadto produkcję sebum.

© DAMAI Essential Oils 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone.  -  KONTAKT