Olejek Cytronellowy

INCI: geraniol and aldehydes citronellal, citronellic acid, borneol,

citronellol, geraniol, nerol, citral, citronellal, camphene, dipentene

and limonene.

Nazwa botaniczna: Cymbopogon winterianus

Nazwa zwyczajowa: olej Citronella, Cymbopogon winterianus olej Jowitt

CAS #: 8000-29-1

Ciężar właściwy: 0,85000 - 0,92000 @ 25 °C

Współczynnik załamania światła: 1,43000 - 1,52000 @ 20 °C

Używane części roślin: liście

Metoda ekstrakcji: destylacja z parą wodną

Kolor i zapach: Blado żółty do ciemno żółtego klarowna ciecz ze świeżym, słodkim, drzewnym zapachem

Jakość terapeutyczna

Olejek cytronelowy jest pozyskiwany z traw/liści, znalezionych we wschodniej części Indii i północnym łańcuchu Himalajów.

Kraj pochodzenia: Indie

Cena: 32,00 PLN

zamawiam

Pojemność: 10ml

Olejek cytronelowy posiada właściwości regenerujące, tonizujące, pomaga w niedokrwistości i osłabieniu. Olejek aktywuje produkcję enzymów, które są odpowiedzialne za prawidłowe trawienie, oczyszcza organizm z toksyn i pomaga schudnąć. Powszechnie znane są antyseptyczne właściwości olejku. Przyspiesza gojenie się ran i zwalcza infekcje. Olejek stosowany do masażu ogrzewa, zwiększa elastyczność i napięcie mięśni. Pomaga wyeliminować skutki urazów sportowych, łagodzi objawy rwy kulszowej. Olej cytronelowy jest dobrodziejstwem dla ciała i ducha. Wzmacnia poczucie radości i likwiduje depresję. Poprawia pamięć i koncentrację, zwiększa możliwości przyswajania wiedzy i przetwarzania nowych informacji. Zapach cytroneli jest idealny jeśli chcemy poprawić sobie nastrój. Substancje czynne zawartych w olejku, działają jak naturalny środek przeciwdepresyjny. Olejek ten znalazł także zastosowanie w kosmetyce jako środek tonizujący i odświeżający. Warto także wspomnieć, że skutecznie odstrasza owady.

© DAMAI Essential Oils 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone.  -  KONTAKT