Olejek Bazyliowy

INCI: citronellol, linalool, myrcene, pinene, ocimene, terpineol,

linalyl, acetate, fenchyl acetate, trans-ocimen, 1,8-cineole,

camphor octanane, methyl eugenol, eugenol beta-caryophyllene

Nazwa botaniczna: Ocimum basilicum

Nazwa zwyczajowa: Common Basil, Sweet Basil

CAS #: 8015-73-4, FEMA: 2119

Gęstość względna: 0,89000 - 0,93000 @ 25 °C

Współczynnik załamania światła: 1,47950 - 1,48950 @ 20 °C

Używane części roślin: łodyga, liście, kwiatostan

Metoda ekstrakcji: destylacja z parą wodną

Kolor i zapach: bladożółty, zapach świeży, słodki, zielny z nutą kamfory

Jakość terapeutyczna

Bazylia jest rośliną jednoroczną, najbardziej znaną jako dodatek kulinarny stosowany szczególnie w kuchni włoskiej a także w kuchni azjatyckiej.

Kraj pochodzenia: Indie

Cena: 46,00 PLN

zamawiam

Pojemność: 10ml

Olejek otrzymywany z bazylii pospolitej wykazuje działanie pobudzające oraz odświeżające. Stosowany jest w ramach łagodzenia lęków oraz bezsenności. Może być stosowany również jako środek przeciwbólowy, szczególnie przy bólach neurologicznych, takich jak: migreny, bóle reumatyczne, mięśniowe, czy nerwobóle. Działa kojąco, zwłaszcza przy leczeniu ran po ukąszeniach owadów. Olejek bazyliowy można stosować do masażu, kompresów, kąpieli, a także do inhalacji, za pomocą specjalnych kominków aromaterapeutycznych. Olejek bazyliowy to niezwykle cenny środek pomagający w zwalczaniu wszelkich zaburzeń psychicznych oraz psychosomatycznych. Może okazać się bardzo skuteczny w łagodzeniu wspomnianych już wcześniej objawów depresji oraz stanów lękowych. Stosuje się go także w stanach stresu oraz melancholii. Skutecznie usuwa zmęczenie i dodaje sił. Może być stosowany jako środek przeciwbólowy, również w przypadku bólów brzucha, czy bólów menstruacyjnych. Co ciekawe – okazuje się skuteczny jako środek przeciwwymiotny. Można go stosować przy nudnościach, zaparciach oraz gazach. Łagodzi objawy kaszlu i przeziębienia. Olejek bazyliowy może być również stosowany w przypadku nadmiernego pocenia się stóp. Dzięki temu, że wykazuje działanie antyseptyczne, a także spowalnia odrastanie włosków, może być stosowany po depilacji. Ma działanie odświeżające i łagodzące. Stosuje się go w przypadku różnego rodzaju podrażnień skórnych. Doskonale relaksuje ciało i łagodzi różne objawy zmęczenia. Charakteryzuje się świeżym, słodkim i delikatnie korzennym aromatem.

© DAMAI Essential Oils 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone.  -  KONTAKT